Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Sylva: “Komaf maken met het klassieke imago van de sierteelt”

ALLE SPOTS OP ONZE GENOMINEERDEN VOOR DE LEEUW VAN DE EXPORT 2021

Familiebedrijf Sylva uit Lievegem is actief in de oer-Vlaamse sector van de sierteelt, maar dat zit hun internationale ambities niet in de weg. Waarom ze vinden dat ze de geknipte ambassadeur van de Vlaamse export zouden zijn? Dat vertellen ze u zelf: "In 2022 bestaat de merknaam Sylva een halve eeuw. De Leeuw van de Export ontvangen op de vooravond van ons jubileumjaar, dat zou toch het allermooiste cadeau zijn.”

ID SYLVA (2020)

· Locatie: Lievegem (Waarschoot)

· Aantal medewerkers: 30,5 voltijdequivalenten (België)

· Omzet (2020): € 7.918.327,07

· Exportaandeel in de omzet (2020): 80%

· Aandeel niet-EU-landen in de export: 13%

· www.sylva.be

Grootvader met internationale ambities

“Een familiebedrijf geeft een zekere sociale druk, maar ook enorm veel drive”, lacht general manager Tim Van Hulle. De indrukwekkende familiestamboom van deze plantenkweker uit Lievegem (Waarschoot) gaat al zeven generaties terug. Vandaag vertrekken jaarlijks 25 miljoen planten naar 40 verschillende landen, waaronder ook een aantal verre markten.

Halfweg 18e eeuw startte de familie Van Hulle een boomkwekerij in het Oost-Vlaamse Meetjesland. Sindsdien groeide het bedrijf gestaag uit tot een vaste waarde in bos- en haagplanten. Tim Van Hulle: “De naam Sylva dragen we sinds 1972, toen mijn grootvader aan het roer kwam. In een grote familie van plantenkwekers wilde hij een onderscheidende naam, zeker omdat hij exportplannen koesterde.”

Door de inspanningen van de zaakvoerders en hun voltallige team vonden de producten vanaf de jaren 70 vaker hun afzet in de buurlanden en een aantal Zuid-Europese markten. Maar de internationaliseringsstrategie kreeg pas vaste vorm vanaf 2003. Toen namen Tim en zijn broer Bram – de huidige generatie aan de leiding van het bedrijf – de fakkel over. Tim Van Hulle: “Bijna 20 jaar geleden zijn we gestart met één agent voor Centraal- en Oost-Europa. Momenteel staat de teller op zes lokale vertegenwoordigers. Zij vormen de spil van onze export.”

Agentennetwerk verder uitbouwen

“Maar onze agentenstructuur kan zeker nog verdere uitbouw gebruiken”, gaat hij verder. “Europa is intussen vertrouwd terrein, maar er zijn toch nog tal van markten waar we dieper kunnen binnendringen. Daarnaast is het zaak om ook onze veelbelovende verre exportlanden als Rusland en China te ontsluiten.”

En verder in de toekomst? Tim Van Hulle: “Natuurlijk lonkt voor ons ook Noord-Amerika. Alleen maakt de fytosanitaire wetgeving het momenteel niet mogelijk om planten uit ons land in te voeren in de VS en Canada. Wel zetten wij ons vandaag al schrap om het gigantische potentieel te ontginnen van zodra de regels versoepelen en die markt zich wél zou openen voor Belgische planten.”

Veel innovatie achter de schermen

De Oost-Vlaamse sierteler trekt volop de innovatiekaart. Zo ontwikkelde Sylva samen met het Vlaamse bedrijf SMO onder meer een sorteer- en rooimachine, en het is testbedrijf voor het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen. Ook onderzoeken ze hoe dronetechnologie en artificiële intelligentie automatische plantentelling op het veld mogelijk kunnen maken.

Tim Van Hulle: “De sierteelt heeft een klassieke tot zelfs conservatieve reputatie, daar maken wij komaf mee. Achter de schermen is er immers heel wat technologische innovatie aan de gang. In het laatste decennium omarmde Sylva technologische innovatie, die een sterke katalysator blijft voor de groei van het bedrijf. Al valt natuurlijk niet elke manuele handeling te automatiseren. Onder meer met het ILVO werken wij nauw samen om onze processen continu te verbeteren door nieuwe technologieën te integreren.”

Specifieke planten, perfect opgekweekt

“Door in te spelen op vernieuwing maken we de Vlaamse sierteelt sterker en internationaal bekender”, vervolgt hij. “En we bewijzen er onze toegevoegde waarde mee ten opzichte van concurrerende sierteeltlanden. Want er zit enorm veel knowhow bij onze kwekers. Alleen blijven we onder de radar, zeker internationaal.

Bij Sylva telen we planten samen met onze klanten en volledig op hun maat. Hier gaat het niet om de grootste volumes of de laagste prijs, maar om heel specifieke plantensoorten die bovendien perfect en duurzaam opgekweekt zijn. Zelfs telers uit belangrijke sierteeltlanden als Nederland of Duitsland kloppen bij ons aan.”

Opsteker voor de hele sierteelt

“Daarom ben ik ook zo in de wolken met deze nominatie”, besluit Tim Van Hulle. “Deze award binnenhalen zou een ongelooflijke opsteker zijn voor de hele Vlaamse sierteelt. Als Leeuw van de Export kunnen we ambassadeur zijn van een oer-Vlaamse sector die bijzonder veel in zijn mars heeft, bij uitstek internationaal. Trouwens, in 2022 bestaat de merknaam Sylva een halve eeuw. De exportprijs ontvangen op de vooravond van ons jubileumjaar, dat zou toch het allermooiste cadeau zijn.”

Op woensdagavond 29 september reikt FIT de Leeuwen van de Export uit. Om welgekende redenen gaat de awardshow ook dit jaar virtueel door. Schrijf u in voor de livestream via www.leeuwvandeexport.be.

Ontdek de 6 genomineerden voor de Leeuw van de Export 2021.