Leeuw van de Export 2022
-

Leeuw van de Export 2007

Het Tiense Photovoltech, producent van fotovoltaïsche zonnecellen, had een opmerkelijk aandeel in de internationale opkomst van de sector van zonnepanelen. Die vliegende start werd bekroond met de Leeuw van de Export 2007 in de categorie ‘Young Exporter’.

Toenmalig General Manager, dr. ir. Johan Nijs: “We begonnen net vóór de grote boom in de sector. Ik werkte bij imec en wilde iets doen met de daar opgebouwde wetenschappelijke kennis. Daarom behaalde ik mijn MBA en zorgde er van bij het begin voor dat we qua personeel complementaire competenties aantrokken. Photovoltech mocht geen uitsluitend wetenschappelijk clubje worden. Zo hebben we snel een sterke salesploeg opgezet.”
 

Van big boom tot kentering

“En dan ontplofte de sector in de goede zin van het woord”, gaat Johan Nijs verder. “We moesten in die eerste jaren continu klanten weigeren, de productie kon niet volgen. Dus installeerden we nieuwe productielijnen bij, hoewel het zeer moeilijk was om genoeg technisch competente mensen te vinden en te houden. Tot 2008 à 2009 was onze productie op voorhand uitverkocht.”

“Toen kwam de kentering”, voegt Johan Nijs toe.” Onze producten mochten nog zo superieur zijn, tegen de instorting van de prijs, veroorzaakt door de wereldwijde overproductiecapaciteit, konden wij niet op. In 2011 was het aanbod dubbel zo groot als de vraag. Op enkele maanden klapten de prijzen in elkaar. In 2012 hebben we dan beslist om Photovoltech stop te zetten. Maar hoe moeilijk ze ook zijn, dergelijke beslissingen horen ook bij zakendoen. Risico’s nemen is nu eenmaal cruciaal voor ondernemen en innovatie!”
 

ID Photovoltech

  • Locatie in 2007: Tienen
  • Sector: (fotovoltaïsche) zonne-energie
  • Beslissing stopzetting: in 2012
  • Vereffening: in 2013

Benieuwd wie de andere Leeuwen zijn?

U ontdekt ze allemaal in onze eregalerij.

MET DE STEUN VAN DEZE BEDRIJVEN EN ORGANISATIES

Achter de Leeuw van de Export scharen zich verschillende sponsors. Sommige al sinds jaar en dag. Stuk voor stuk zijn het ondernemingen en organisaties die met hun kennis en expertise bedrijven bijstaan bij export en internationaal ondernemen.

Hoofdsponsors

Sponsors