Leeuw van de Export 2022
-

Flanders Investment & Trade bekroont als Leeuw van de Export 2022 (#LvdE22) twee Vlaamse bedrijven die internationaal pionieren binnen hun niche: Twipe Mobile Solutions en Kipco-Damaco. Het Vlaams-Brabantse techbedrijf Twipe Mobile Solutions ondersteunt nieuwsmedia bij hun digitale transformatie en producent van kippenseparatorvlees Kipco-Damaco uit West-Vlaanderen werkte al circulair voor het een hot topic werd. De juryleden baseerden hun oordeel op onder meer omzetcijfers uit export, geografische diversificatie, de krachtlijnen van het exportbeleid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en innovatiekracht.

 


Leuven, 14 september 2022 – Met de 21e editie van de Leeuw van de Export laat Flanders Investment & Trade Vlaanderen opnieuw kennismaken met twee exportkampioenen. Tijdens de prijsuitreiking in Leuven ontvingen Danny Lein, CEO en Dana Nastase, Head of Business Development bij Twipe Mobile Solutions en Iris vandaele, commercial en Marketing Director en mede-eigenares van de Damaco-groep en Paul Larmuseau, CEO de prestigieuze trofee uit handen van Vlaams minister-president Jan Jambon en Joy Donné, CEO van FIT.

In de categorie ‘Bedrijven met max. 49 medewerkers’ gaat de trofee naar Twipe Mobile Solutions. De technologiespeler uit Heverlee haalde het van voedingsproducent Belkorn uit Diest en XenomatiX uit Leuven. Lang voor de biotrend doorbrak, bracht Belkorn al biobaby- en kinderkoeken op de markt. XenomatiX is specialist in het gepatenteerde lasersysteem Multibeam-LiDAR dat onder meer zijn afzet vindt in rijhulpsystemen en zelfrijdende voertuigen.

In de categorie ‘Bedrijven met 50 of meer medewerkers’ pakt Kipco-Damaco uit Oostrozebeke de award mee naar huis. De producent van kippenseparatorvlees en verwerker van reststromen liet Bogaerts Greenhouse Logistics uit Hoogstraten en Lambo Laboratoria uit Wijnegem achter zich. Bij Bogaerts Greenhouse Logistics draait alles rond automatisatie van manuele handelingen in de glastuinbouw. Lambo Laboratoria is de enige producent van zachte gelatinecapsules in ons land.

Twipe Mobile Solutions: Leeuw van de Export 2022 in de categorie ‘Bedrijven met max. 49 medewerkers’

Ontstaan als innovatiepoot van mediagroep Corelio bedient deze techspeler uit Heverlee vandaag ruim 80 krantentitels in 13 verschillende landen met zijn software. Met de softwaretoepassing van Twipe Mobile Solutions leest u de digitale krant op een gebruiksvriendelijke manier, zowel via webbrowsers als mobiele apps. Verder laat de technologie toe om leesgedrag te monitoren.

Onder meer Le Monde, The Telegraph en The Daily Mail staan op de referentielijst van Twipe Mobile Solutions. Samen met The Times ontwikkelden ze dan weer JAMES, een digitale butler die via artificiële intelligentie gepersonaliseerde leeslijsten samenstelt voor abonnees. Het techbedrijf streek er een stevige innovatiesubsidie voor op van Google. Bovendien opende JAMES de deur naar onder meer de Scandinavische landen.

De komende jaren willen we een tech scale-up uitbouwen die in de Champions League van de nieuwsindustrie speelt.
Danny Lein
CEO Twipe Mobile Solutions

Naast Scandinavië is het bedrijf vandaag actief in onze buurlanden, Italië, het VK en in de VS, samen goed voor een aandeel van 92% in de omzet. Naast softwareontwikkelaar positioneert Twipe Mobile Solutions zich als thought leader binnen zijn niche, onder meer door deel te nemen aan wetenschappelijke onderzoekstrajecten. De inzichten hieruit deelt het via publicaties, gespecialiseerde congressen en zijn eigen blog. Naast verdere groei in de VS en het VK wil Twipe Mobile Solutions de komende jaren ook dieper binnendringen in het Duitse medialandschap.

Op tien jaar tijd slaagde Twipe Mobile Solutions erin om kind aan huis te worden bij de grote internationale nieuwsmerken. Verder overtuigde de Vlaams-Brabantse techspeler de jury met zijn innovatieve spirit én zijn vastberadenheid om ook een volwaardige kennispartner te worden van zijn klanten die een digitale transformatie doormaken.
Voorzitters van de eindjury Joy Donné (CEO, FIT) en Sonja Willems (voorzitter raad van bestuur, FIT)

ID Twipe Mobile Solutions (2021)

 • Locatie: Heverlee
 • Aantal medewerkers: 28 voltijdequivalenten (België)
 • Omzet (2021): € 4.307.149,89
 • Exportaandeel in de omzet (2021): 92%
 • Aandeel niet-EU-landen in de export: 9%
 • www.twipemobile.com

Maak kennis met Twipe Mobile Solutions:

 

Kipco-Damaco: Leeuw van de Export 2022 in de categorie ‘Bedrijven met 50 of meer medewerkers’

Deze wereldspeler uit het West-Vlaamse Oostrozebeke produceert kippenseparatorvlees voor verdere verwerking tot onder meer kookworst en diverse frituursnacks. Daarnaast verhandelt het diepvriesgroenten, -vlees, -vis en -frieten voor de retail en het foodservicessegment.

Ons motto is ‘durven, doen en doorgaan’.
Iris Vandaele
mede-eigenares en commercial & marketing director Kipco-Damaco

Tot slot recupereert Kipco-Damaco nevenstromen van de pluimvee-industrie. Via gepatenteerde productieprocessen haalt het bijvoorbeeld de proteïnes uit veren om te gebruiken als componenten voor dierenvoeder, de aquacultuur en een innovatieve biostimulant voor de akkerbouw.

83% van de omzet komt uit export, waarvan een aanzienlijk deel uit niet-EU-markten. De lokale marktkennis vanuit de verkoopkantoren en zijn gespecialiseerde knowhow zet Kipco-Damaco ook in om de processen van de klant tegen het licht te houden. Hoe kan hij zijn verwerkingsproces optimaliseren, of kostenefficiënt transport organiseren?

Jaar na jaar verlegt Kipco-Damaco zijn grenzen. Zo kan de producent vandaag bogen op een netwerk van vier productiesites en elf vestigingen in onder meer Brazilië, de Filipijnen en Vietnam. De komende jaren wil het bedrijf zijn afzet verder ontwikkelen in Afrika en Latijns-Amerika.

De jury loofde Kipco-Damaco voor de ambitieuze en tegelijk planmatige uitbouw van zijn exportstrategie. Zo kon de West-Vlaamse producent zich ontwikkelen tot een echte wereldspeler in zijn branche. Verder sprong in het oog dat het bedrijf zich met zijn activiteiten inschrijft in de circulaire economie.
Voorzitters van de eindjury Joy Donné (CEO, FIT) en Sonja Willems (voorzitter raad van bestuur, FIT)

ID Kipco-Damaco (2021)

 • Locatie: Oostrozebeke
 • Aantal medewerkers: 56 voltijdequivalenten (België)
 • Omzet (2021): € 99.599.544,38
 • Exportaandeel in de omzet (2021): 83%
 • Aandeel niet-EU-landen in de export: 62%
 • www.damaco-damaco.com

Maak kennis met Kipco-Damaco:

 

Twee nieuwe, sterke ambassadeurs van de Vlaamse export

Proficiat aan Twipe Mobile Solutions en Kipco-Damaco, onze Leeuwen van de Export 2022! Indrukwekkend hoe ze allebei met innovatie en een flinke dosis durf en doorzettingsvermogen een schitterend exportparcours aan het afleggen zijn. Laat ons daarnaast ook de prestaties niet vergeten van genomineerden Belkorn, XenomatiX, Bogaerts Greenhouse Logistics en Lambo Laboratoria. Ook zij schitteren op het podium van deze prestigieuze exportaward.
Joy Donné
CEO van FIT
Met 'Leeuwen van de Export 2022' Twipe Mobile Solutions en Kipco-Damaco heeft ondernemend Vlaanderen er twee sterke exportambassadeurs bij. Hun succesvolle parcours getuigt van vastberadenheid en een sterke wil om obstakels te overwinnen. Ik hoop dan ook dat ze veel bedrijven zullen inspireren om andere markten te verkennen, zelfs in de huidige moeilijke omstandigheden.
Jan Jambon
Vlaams minister-president
Dirk Van Steerteghem, Afdelingshoofd Trade, Flanders Investment & Trade (FIT), Vlaams minister-president Jan Jambon, Joy Donné, CEO FIT, Paul Larmuseau, CEO Kipco-Damaco, en Iris vandaele, commercial en Marketing Director en mede-eigenares Kipco-Damaco, Danny Lein, CEO Twipe Mobile Solutions, Dana Nastase, Head of Business Development bij Twipe Mobile Solutions.

Over het wedstrijdverloop van de Leeuw van de Export

Voor het 21e jaar op rij bekroont Flanders Investment & Trade (FIT) met de Leeuw van de Export Vlaamse bedrijven die uitblinken in export. Zo beklemtoont het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen het enorme belang van internationale handel voor de Vlaamse economie. De award zorgt voor nationale bekendheid, maar opent dankzij het buitenlandse netwerk van FIT ook internationaal heel wat deuren.

Voormalige winnaars van de prestigieuze exportaward zijn rolmodellen en een stimulans voor andere Vlaamse bedrijven met internationale ambities. Deze editie sponsorden BNP Paribas Fortis, Credendo, DHL Express, Green Energy Park, Stad Leuven en Provinciebestuur Vlaams-Brabant de wedstrijd.

Zowel bedrijven met maximaal 49 medewerkers als bedrijven met 50 of meer medewerkers kunnen meedingen naar de award. Op 8 juni werden uit 30 kandidaturen 3 genomineerden per categorie gekozen. De jury baseerde zijn oordeel op onder meer omzetcijfers uit export, geografische diversificatie, de krachtlijnen van het exportbeleid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en innovatiekracht. Die 6 genomineerden presenteerden vervolgens op 7 september hun wedstrijddossier voor een eindjury. Daar viel ook de finale beslissing.

Naast voorzitters Joy Donné (CEO, FIT) en Sonja Willems (voorzitter raad van bestuur, FIT) zaten aan de jurytafel: Dirk Van Steerteghem (afdelingshoofd Internationale Handel, FIT), Peter Lauwers (Hoofd Advisory, KPMG Belgium), Frank Haak (Head Sales Global Trade Solutions, BNP Paribas Fortis), Filip Abraham (Full Professor International Economics, Vlerick Business School), Gert Lambrecht (Head of Business Development, Credendo) en Roeland Byl (journalist, Trends). Met Valérie Lucq (general manager, Molecubes), Geert Caignau (commercieel directeur, Sylva) en Lieven Pieters (commercieel directeur, Locinox) waren ook de drie Leeuwen van 2021 in de eindjury vertegenwoordigd.

www.leeuwvandeexport.be
 

Over Flanders Investment & Trade

Flanders Investment & Trade (FIT) is een Vlaams overheidsagentschap dat Vlaanderen promoot als vestigingsplaats voor buitenlandse bedrijven en Vlaamse bedrijven ondersteunt bij internationaal ondernemen. Zij kunnen volop gebruikmaken van de expertise en het nationale en internationale netwerk van FIT. De Leeuw van de Export past binnen de algemene missie van FIT: Vlaamse bedrijven sensibiliseren en hen aanzetten tot internationaal ondernemen.

www.flandersinvestmentandtrade.com
 

Perscontact Flanders Investment & Trade

Tine Van Valckenborgh, woordvoerder 
  E. tine.vanvalckenborgh@fitagency.be
  M. +32 499 24 60 93

Deel dit nieuws

MET DE STEUN VAN DEZE BEDRIJVEN EN ORGANISATIES

Achter de Leeuw van de Export scharen zich verschillende sponsors. Sommige al sinds jaar en dag. Stuk voor stuk zijn het ondernemingen en organisaties die met hun kennis en expertise bedrijven bijstaan bij export en internationaal ondernemen.

Hoofdsponsors

Sponsors