Leeuw van de Export 2022
-

Leeuw van de Export 2006

Wat hebben waterzuivering, koeltorens en windenergie gemeen? Allemaal hebben ze tandwielkasten met hoge betrouwbaarheid, laag gewicht en laag geluid nodig. En die fabriceerde het Edegemse Hansen Transmissions. De producent focuste zich in de jaren 90 op de windindustrie, een toekomstgerichte niche. In 2006 won het bedrijf bovendien de Leeuw van de Export in de categorie ‘Best Performer’

Georges Roobeart, voormalig Managing Director van Hansen Transmissions, herinnert het zich nog levendig. Al schiet ook een andere mijlpaal hem meteen te binnen: “De bouw van onze fabriek in Lommel zal ik nooit vergeten. Om onze groei te ondersteunen, beslisten we eind 2000 om die te bouwen, speciaal voor windturbinekasten. Onze belangrijkste klant zou grote orders plaatsen, maar alleen als we twee jaar later leveringsklaar waren. We hadden toen nog geen grond of ontwerp. Op twee jaar tijd moesten we vanaf nul een operationele fabriek klaarstomen, vergunningen regelen, complexe technische installaties opbouwen ...”
 

Huzarenstuk klaargespeeld

“Het hele bedrijf heeft er zich in vastgebeten”, gaat Georges Roobaert verder. “We wisten toen wel hoe de huidige fabriek voor windturbines eruitzag, maar wij wilden die van de toekomst bouwen. Engineering maakte ontwerpen van alle mogelijke varianten van tandwielkasten. Productie bepaalde welke machines hiervoor nodig waren. Daarvoor hebben we ons netwerk in binnen- en buitenland ingeschakeld.”

“Productie werkte dan weer een volledig nieuw logistiek systeem met automatische magazijnen uit en innoveerde in bijna alle stappen van de productietechnologie. Bovendien hebben we in die korte tijd zo’n 300 mensen aangeworven én opgeleid. Het was een huzarenstuk, maar de sfeer was uitstekend!”
 

ID Hansen Transmissions

  • Locatie in 2006: Edegem
  • Sector: industriële tandwielkasten
  • Aantal medewerkers in 2006: 1.300
  • Overgenomen: in 2011
  • Overnemers: Sumitomo (Edegem) en ZF-Windpower (Lommel)

 

Benieuwd wie de andere Leeuwen zijn?

Ga naar de eregalerij

MET DE STEUN VAN DEZE BEDRIJVEN EN ORGANISATIES

Achter de Leeuw van de Export scharen zich verschillende sponsors. Sommige al sinds jaar en dag. Stuk voor stuk zijn het ondernemingen en organisaties die met hun kennis en expertise bedrijven bijstaan bij export en internationaal ondernemen.

Hoofdsponsors

Sponsors