Leeuw van de Export 2022
-

Leeuw van de Export 2014

Ruim twee miljard porties per jaar rollen van de band bij frietproducent Agristo. Het bedrijf uit Harelbeke is de grootste producent van diepgevroren aardappelspecialiteiten ter wereld. Dat Agristo in 2014 met de Leeuw van de Export naar huis ging in de categorie ‘Bedrijven met 50 of meer medewerkers’, was meer dan verdiend.  

Vanaf het prille begin was Agristo internationaal georiënteerd. Toen Antoon Wallays en Luc Raes in 1985 Agristo oprichtten, was de binnenlandse markt eigenlijk al verzadigd. In de beginjaren was de capaciteit van het bedrijf ongeveer een twintigste van de capaciteit anno 2014. Daarmee voerde Agristo zo’n 20.000 ton uit. In eerste instantie concentreerde het bedrijf zich daarbij op de Franse retailmarkt. Enkele jaren later was het  VK aan de beurt. En daarna volgde een resem andere Europese landen.
 

De perfecte match

Door te luisteren en te zoeken naar de perfecte match tussen aanbod en lokale behoeften, opent Agristo tal van nieuwe markten. Onderzoek & Ontwikkeling (O&O) staat daarbij centraal. Het Agristo-onderzoeksteam brengt de voorkeuren van markt of klant in kaart en bedenkt nieuwe smaken, texturen of vormen. Maar ook op het vlak van verpakking of bereidingswijze verschillen de voorkeuren sterk. Verder zoeken de productontwikkelaars ook naar gezonde alternatieven, frieten die minder dan 2% vet bevatten, bijvoorbeeld.
 

ID Agristo (2013)

  • Locatie: Harelbeke
  • Aantal medewerkers: 373
  • Omzet: 242 miljoen euro
  • Exportaandeel in de omzet: 99%
  • Aanwezig in: 116 landen
  • Website: www.agristo.com

Benieuwd wie de andere Leeuwen zijn?

U ontdekt ze allemaal in onze eregalerij.

MET DE STEUN VAN DEZE BEDRIJVEN EN ORGANISATIES

Achter de Leeuw van de Export scharen zich verschillende sponsors. Sommige al sinds jaar en dag. Stuk voor stuk zijn het ondernemingen en organisaties die met hun kennis en expertise bedrijven bijstaan bij export en internationaal ondernemen.

Hoofdsponsors

Sponsors