Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Molecubes: “We verkopen aan de topinstituten waar iedereen op aast”

ALLE SPOTS OP ONZE GENOMINEERDEN VOOR DE LEEUW VAN DE EXPORT 2021

“Molecubes is geen bedrijf dat prijzen najaagt”, benadrukt cofounder Ewout Vansteenkiste. “Maar voor de Leeuw van de Export maken we met veel plezier een uitzondering. Wat we zo appreciëren aan deze award: je strijdt op basis van meetbare resultaten.” Op woensdag 29 september ontdekt u of deze Gentse ontwikkelaar en bouwer van compacte scanners voor moleculaire beeldvorming de nieuwe Leeuw van de Export 2021 wordt.

ID MOLECUBES (2020)

· Locatie: Gent

· Aantal medewerkers: 20 voltijdequivalenten (België)

· Omzet (2020): € 4.969.013

· Exportaandeel in de omzet (2020): 96%

· Aandeel niet-EU-landen in de export: 49%

· www.molecubes.com

Uit de schaduw treden in eigen land

Hoewel alle hardware, software en technologie – samen zo’n 600 verschillende componenten – van Vlaamse bodem zijn, doet Molecubes bij weinigen een belletje rinkelen. Logisch, want hun producten circuleren haast exclusief binnen de besloten wereld van universiteiten en labo’s. Ewout Vansteenkiste: “De Leeuw van de Export is voor ons een uitgelezen kans om in ons thuisland eens uit de schaduw te treden.”

Molecubes ontwikkelt en bouwt compacte scanners voor moleculaire beeldvorming. De toestellen brengen organen, tumoren of de werking van geneesmiddelen in beeld. Ook in het corona-onderzoek spelen ze een prominente rol, als het enige type scanner dat in sterk beveiligde virologische labo-omgevingen kan worden ingezet.

UPenn zorgde voor vliegende start

Het bedrijf zag in 2015 het licht als spin-off van de Gentse universiteit. Ewout Vansteenkiste: “Na vele jaren van academisch onderzoek voelde de tijd rijp om de industriële weg in te slaan en ons systeem te commercialiseren. Het kostte ons daarna twee jaar om ons allereerste toestel marktklaar te krijgen. Dat we dat meteen mochten installeren aan de universiteit van Pennsylvania, was een heuse mijlpaal.”

Met een autoriteit als UPenn als referentie zwaaiden meteen ook andere deuren open. Drie jaar na de oprichting draaide Molecubes al positief en lieten ze de start-upfase achter zich. Intussen is alweer een volgende mijlpaal in zicht: dit najaar rolt het 100e systeem van de band.

Langetermijnrelatie met de klant

Vandaag zijn er al Molecubes-scanners aan het werk in 14 landen. Vooral de VS is een belangrijke afzetmarkt: 4 van de 10 Ivy League-instituten gebruiken de toestellen al en ook in de farmaceutische en biotechindustrie krijgen de Gentenaars intussen vaste voet aan de grond. Om er hun verdere groeikansen volop te benutten, openden ze recent een eigen verkoopkantoor in Boston.

“Maar ook in Europa, Japan en Australië zijn we al goed vertegenwoordigd in de gerenommeerde academische instellingen”, vervolgt Ewout Vansteenkiste. “Dat we verkopen aan de topinstituten waar iedereen op aast, daar zijn we heel dankbaar voor.”

Al komt dat succes natuurlijk niet uit de lucht vallen. Elke scanner is een staaltje van innovatieve technologie, doorgedreven R&D en een langetermijnrelatie met de klant. Ewout Vansteenkiste: “Onze toestellen gaan een decennium of langer mee, dan wil je als klant een partner die er al die tijd voor je staat. Die vertrouwensband bieden wij hen als klein team. Ook daarom kiezen ze voor ons in plaats van voor een grote fabrikant.”

Vooral verre markten in het vizier

Een blik in de toekomst tot slot? Ewout Vansteenkiste: “Nu lonken vooral de verre bestemmingen, met China en Zuid-Korea als kers op de taart. Ook het Midden-Oosten ligt nog helemaal open. Molecubes is jong, er ligt zoveel onontgonnen potentieel. Samen met onze partners bekijken we hoe we ons productgamma verder kunnen differentiëren en we verkennen volop andere toepassingsgebieden voor onze toestellen.

Uiteraard blijven we ook een actieve rol spelen binnen de speerpuntcluster flanders.healthTech, waarvan we mee aan de wieg stonden. Ervaringen en kanalen uitwisselen is immers een must om andere starters internationaal op de rails te zetten. Al onze Vlaamse toeleveranciers en andere partners nemen we mee in ons kielzog. Want als wij internationaal hoge ogen gooien, dan zij ook.”

Op woensdagavond 29 september reikt FIT de Leeuwen van de Export uit. Om welgekende redenen gaat de awardshow ook dit jaar virtueel door. Schrijf u in voor de livestream via www.leeuwvandeexport.be.

Ontdek de 6 genomineerden voor de Leeuw van de Export 2021.