Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Locinox: “Elk product moet de duurzaamheidstoets doorstaan”

ALLE SPOTS OP ONZE GENOMINEERDEN VOOR DE LEEUW VAN DE EXPORT 2021

Op woensdag 29 september ontdekt u welke bedrijven de Leeuw van de Export aan hun prijzenkast mogen toevoegen. Locinox is genomineerd in de categorie 'Bedrijven met 50 of meer medewerkers’. Deze Waregemse trendsetter in de poort- en hekwerksector is Europees marktleider in zijn niche-industrie en haalt 90% van zijn omzet uit export. CEO Mik Emmerechts en zijn team zijn alvast apetrots op de erkenning: “Onze ambitie is om wereldwijd elke kwalitatieve poort van minstens één Locinox-component te voorzien”

ID LOCINOX (2020)

· Locatie: Waregem

· Aantal medewerkers: 83 voltijdequivalenten (België)

· Omzet (2020): € 38.902.346

· Exportaandeel in de omzet (2020): 90%

· Aandeel niet-EU-landen in de export: 15%

· www.locinox.com

Export zit in de genen bij Locinox: “Als maakbedrijf in zo’n specifieke branche kan je gewoon niet onder je kerktoren blijven”, stipt Mik Emmerechts aan. “Vanaf dag één hadden we daarom een internationale blik. Tegenwoordig komt 90% van onze omzet uit export en zijn we Europees marktleider in onze niche-industrie.”

Naast de buurlanden staan Centraal- en Oost-Europa als belangrijkste afzetmarkten, net zoals Noord-Amerika. Het bedrijf verkoopt voornamelijk rechtstreeks aan zijn klanten, maar het beschikt ook over een uitgebreid dealernetwerk. Verder opende het eigen verkoopkantoren in Polen en de VS.

Het Waregemse familiebedrijf ontwikkelt en produceert mechanische, elektromechanische en toegangscontroleproducten (bv. sloten, scharnieren, hydraulische pompen, elektromotoren, codeklavieren) voor fabrikanten en installateurs van hekwerk en poorten. Twee derde van de toegevoegde waarde haalt het uit het productassortiment zelf, de rest uit dienstverlening errond.

Zo legt Locinox zich toe op de ontwikkeling van digitale en softwaretoepassingen. Mik Emmerechts: “Tegenwoordig is gewoon alles geconnecteerd met het internet. De komende jaren gaan wij een aantal nieuwe producten lanceren die bediend kunnen worden via de smartphone.”

Indrukwekkende portfolio aan patenten

De complexe, hoogtechnologische componenten vragen om continue innovatie. Mik Emmerechts: “Dat vertaalt zich in een serieuze portefeuille aan patenten, 1 per 2 medewerkers om precies te zijn. Jaarlijks 5 bijkomende patenten is ons streefdoel.”

Maar ook qua digitalisering en automatisatie van de productie- en ondersteunende processen trekt Locinox alle registers open. Mik Emmerechts: “Door de minutieuze geautomatiseerde kwaliteitscontrole van elke poortsluiter, bijvoorbeeld, herleiden we callbacks tot nul. En dankzij doorgedreven inspanningen in digitale marketing draaien we vandaag al 30% van onze omzet rechtstreeks via de b2b-webshop.”

Verder moet elke innovatie de duurzaamheidstoets doorstaan: “Vanaf de designfase houden we rekening met de recycleerbaarheid van al onze materialen. Zodat elke component op het einde van zijn levensduur kan ontmanteld en hergebruikt worden.”

Verborgen kampioen in de spotlights

Met 10 à 15% tekent Locinox een stevige jaarlijkse organische groei op en er is geen coronadip te bespeuren. De eerste helft van dit jaar groeide het bedrijf zelfs met 35%. Om dat tempo te bolwerken moet het medewerkersbestand in thuisbasis Waregem het komende decennium verdubbelen. Daarvoor staat onder meer een nieuwe fabriek van maar liefst 40.000 m2 in de steigers.

“Al die mensen aan boord krijgen wordt nog een uitdaging”, geeft Mik Emmerechts toe. “In onze regio is de maakindustrie sterk vertegenwoordigd, met ook tal van bekende namen die in dezelfde kleine talentvijver vissen. Wij zijn zo’n typische hidden champion, maar ik voel dat het tijd is om een stap uit de schaduw te zetten.

Want al duikt onze merknaam overal in het straatbeeld op, als interessante werkgever staan we te weinig op de kaart. We zijn trots en blij dat we dankzij deze nominatie kunnen tonen wie we zijn en wat we potentiële medewerkers te bieden hebben.”

Een Locinox-component in elke poort

Hoe Locinox er over 20 jaar aan toe zal zijn? Mik Emmerechts: “Een aartsmoeilijke vraag, want de wereld verandert zo snel! Vandaag zitten onze componenten al in 40% van de draaipoorten op Europese bodem, over 2 decennia mag er in elke kwalitatieve poort wereldwijd een Locinox-component zitten. Een kwantumsprong, maar ik ben overtuigd dat het niet onhaalbaar is. En het zal natuurlijk feest zijn in 2041, want Locinox bestaat dan een halve eeuw!”

Op woensdagavond 29 september reikt FIT de Leeuwen van de Export uit. Om welgekende redenen gaat de awardshow ook dit jaar virtueel door. Schrijf u in voor de livestream via www.leeuwvandeexport.be.

Ontdek de 6 genomineerden voor de Leeuw van de Export 2021.