Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Genomineerden 2019

Dit jaar reikt Flanders Investment & Trade voor het 18e jaar op rij de Leeuw van de Export uit: een bekroning voor Vlaamse bedrijven die opvallende exportresultaten boeken. Uit de inschrijvingen werden tijdens een eerste juryronde 6 uitzonderlijke exportsuccesverhalen geselecteerd.

Categorie ‘kleine ondernemingen’ (max. 49 werknemers)

 • Luminex Lighting Control Equipment

  Dit Limburgse bedrijf, dat in 2002 ontstond, ontwikkelde een innovatieve netwerkoplossing om de aansturing van licht, geluid en video makkelijker te beheren. Van festivals als Tomorrowland over voetbalstadions tot concertzalen: wereldwijd wordt het Luminex-systeem gesmaakt in de professionele entertainmentindustrie. Het bedrijf telt 22 voltijdequivalenten – 18 in België en 4 in het buitenland – en is actief in 45 landen. 92% van zijn omzet of 4.796.529 euro haalt het uit export, waarvan 47% in niet-EU-landen. Naast een verdere uitbouw van zijn bestaande exportmarkten wil de fabrikant zich de komende jaren richten op China, India en een aantal groeilanden in Latijns-Amerika.
   

 • Ontoforce
  Deze Gentse healthtechspeler zag het licht in 2011. Vandaag maken tal van farma- en biotechspelers gebruik van het baanbrekende searchplatform van Ontoforce. Dat verbindt gegevens uit databanken, publicaties en studies om er vervolgens relevante inzichten uit te puren. Met zijn 32 voltijdequivalenten in België en 2 in het buitenland boekt het bedrijf 1.432.322 euro exportomzet. Dat is een aandeel van 84% in het totale omzetcijfer. 87% realiseert Ontoforce buiten de EU. Sinds 2016 heeft de scale-up een kantoor in de VS, dicht bij de beslissingscentra van lifesciencemultinationals. Verder verkennen de Oost-Vlamingen de Aziatische markt en onderzoeken ze mogelijke toepassingen van hun gepatenteerde technologie binnen onder meer voeding, finance en retail.
   
 • PolySto
  PolySto uit Lokeren vervaardigt sinds 1996 hygiënische plinten en stootranden die hun afzet vinden in voeding, retail, farma ... De fabrikant gebruikt hiervoor zijn gepatenteerde composiet dat bestand is tegen chemicaliën, water en de impact van aanrijdingen in productieruimtes. Verder ontwikkelden ze een dichtingsmiddel dat voldoet aan de strengste voedselveiligheidsnormen. Met zijn 21 voltijdequivalenten – 19 in België en 2 in het buitenland – is PolySto actief in 82 verschillende landen. 84% van de omzet of 4.405.666 euro komt uit export; 36% daarvan wordt in niet-EU-landen gegenereerd. In Chili, de VS, Polen, Tsjechië en Litouwen hebben de Oost-Vlamingen hun eigen prospectie- en verkoopkantoren.

Categorie ‘middelgrote en grote ondernemingen’ (50 werknemers of meer)

 • Construx

  Deze fabrikant uit Harelbeke is binnen Europa een leidinggevende ontwikkelaar en producent van bekistingssystemen en mallen voor beton, zowel op werven als in prefabricatiebedrijven. Al vanaf de start in 2003 investeert Construx volop in nieuwe productietechnieken en uitvoeringsprocessen om zelfs de meest complexe betonwerken aan te kunnen. Het West-Vlaamse bedrijf is vandaag actief in 40 landen en heeft vestigingen in Nederland en Roemenië. 12.700.000 euro – 54% van de totale omzet – haalt het uit export, 18% daarvan wordt buiten de EU gegenereerd. Construx telt 122 voltijdequivalenten in België en 21 in het buitenland.

 • MARELEC Food Technologies

  MFT uit Nieuwpoort ontstond in 1983. Vandaag leggen de 70 voltijdequivalenten zich voornamelijk toe op het ontwerp en de productie van hoogtechnologische portioneer- en sorteersystemen voor voedselverwerkende bedrijven in de vis-, pluimvee- en vleessector. Met zijn intelligente portiesnijder voor vlees, vis en gevogelte is deze producent een wereldspeler in zijn niche. De machines worden uitgevoerd naar 65 verschillende landen. 24.172.569 euro – 95% van de totale omzet – halen de West-Vlamingen uit export; 60% daarvan in niet-EU-landen.
   

 • Sioen Industries
  Deze producent uit Ardooie vervaardigt garens, vezels, weefsels, kleuroplossingen, gecoat technisch textiel en professionele beschermkledij die in 96 landen wereldwijd hun afzet vinden. In technisch textiel en beschermkledij is dit beursgenoteerd bedrijf zelfs wereldmarktleider. Zo is 70% van alle Europese vrachtwagens uitgerust met zeildoeken van Sioen en dragen 300.000 brandweerlieden hun kledij. Met zijn 942 voltijdequivalenten in eigen land en 3.755 in het buitenland draait de West-Vlaamse fabrikant 458.110.000 euro exportomzet – 91% van zijn totale omzetcijfer. 18% daarvan wordt buiten de EU gerealiseerd. Verder draagt het bedrijf innovatie hoog in het vaandel, zowel op het vlak van materialen als qua productieprocessen en digitalisering.