Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Genomineerden 2017

Hieronder kan u meer lezen over de 6 genomineerden voor de Leeuw van de Export 2017. Op woensdag 20 september werden Klingele Chocolade nv en Skyline Communications nv als de uiteindelijke winnaars bekend gemaakt.

Categorie ‘kleine ondernemingen’ (max. 49 werknemers)

 • Comsof nv  (www.comsof.com)

  Comsof ontstond in 1998 als universiteitsspin-off. Vandaag ontwikkelt en commercialiseert de Gentse familiale onderneming FiberPlanIT, een unieke software op wereldschaal die het mogelijk maakt om glasvezelnetwerken voor breedbandinternet op stadsniveau intelligent en volautomatisch te laten berekenen door de computer. Deze Vlaamse born global is vandaag actief in meer dan 40 markten en heeft een vertegenwoordiging in Canada. Met zijn 13 medewerkers realiseerde Comsof 1,9 miljoen euro omzet in 2016, waarvan 86% in het buitenland. 61% van de export gaat naar niet-EU-landen. Verder heeft deze pionier een sterke traditie van samenwerking met Vlaamse onderzoeksinstellingen enerzijds en bedrijven die complementaire toepassingen ontwikkelen anderzijds.

   

 • Klingele Chocolade nv  (www.klingelechocolade.be)

  Winnaar Leeuw van de Export 2017

  Klingele Chocolade specialiseert zich in eerlijk geproduceerde chocolade binnen specifieke niches, waaronder chocolade zonder toegevoegde suiker of op basis van stevia. De Evergemse fabrikant heeft enkele eigen merken, maar ruim de helft van de productie is bestemd voor de private labelmarkt. Klingele Chocolade zet sterk in op innovatie en R&D: naast onderzoek naar onder meer suikervervangers werkt het bedrijf samen met zijn klanten aan speciale chocoladerecepten. Door de focus op specifieke niches, keek de Evergemse producent al snel over de landsgrenzen heen. Met succes, want vandaag worden de chocoladerepen en -tabletten van deze kandidaat-Leeuw verkocht in 44 landen over alle continenten heen. De 27 medewerkers van Klingele Chocolade realiseerden in 2016 een omzet van 5 miljoen euro, waarvan 69% uit export kwam.  

 

 • Lansweeper bvba (www.lansweeper.com)

  Deze technologiespeler uit het Oost-Vlaamse Grembergen, die in 2004 het licht zag, ontwikkelt en vermarkt het Lansweeper-softwareplatform. Daarmee verzamelen bedrijven detailinfo over alle machines en gebruikers binnen hun IT-netwerk. De klantenportefeuille is heel divers, al is de overheid sterk vertegenwoordigd door de hoge securitystandaarden waaraan de software voldoet. Vanaf het prille begin hanteert Lansweeper een 100% digitale marketingstrategie, waardoor landsgrenzen hoe dan ook een relatief gegeven zijn. Vandaag is het bedrijf actief in 129 landen en haalt het 98% van zijn omzet uit export. Maar liefst 70% van de uitvoer gaat naar niet-EU-landen. De 18 personeelsleden realiseerden in 2016 een omzet van 8,8 miljoen euro.

 

Categorie ‘middelgrote en grote ondernemingen’ (50 werknemers of meer)

 • Bekina Boots nv (www.bekina-boots.com)

  Bekina Boots ontwikkelt, produceert en commercialiseert high-end veiligheidslaarzen op basis van polyurethaan materiaal. Al van bij de oprichting in 1962 timmert het bedrijf vanuit zijn thuisbasis Kluisbergen aan een internationale afzetmarkt. Daarbij zet Bekina Boots zwaar in op technologische innovatie. Onder meer met een in-house labo en de meest recente testapparatuur maken ze het verschil. Zo groeide deze kandidaat-Leeuw gestaag uit tot de op een na grootste speler ter wereld in zijn niche. In 2016 realiseerden de 53 medewerkers van Bekina Boots een omzet van bijna 14 miljoen euro. Daarvan kwam 94% uit de export naar 43 landen wereldwijd. 

   

 • Skyline Communications nv (https://skyline.be)

  Winnaar Leeuw van de Export 2017

  Het Izegemse familiebedrijf Skyline Communications is de afgetekende wereldmarktleider in end-to-end multi-vendor networkmanagementsoftware voor de media-industrie. Met zijn softwareplatform DataMiner gebruiken, controleren en beheren telecom-, broadcast- en satellietoperatoren optimaal hun netwerk, bijbehorende infrastructuur en communicatiestromen. Jaarlijks voegt Skyline Communications nieuwe applicaties en intelligente functionaliteiten toe aan DataMiner. In 2012 wonnen ze de Leeuw van de Export in de categorie van de kleine bedrijven. Nu, na de verplichte 5 jaar waarin een winnaar niet mag deelnemen, wagen ze opnieuw hun kans bij de middel- en grote bedrijven. Skyline Communications telde in 2016 wereldwijd 146 werknemers. Die draaiden samen ongeveer 29,2 miljoen euro omzet, waarvan 92% uit export. 

   

 • Soudal nv (www.soudalgroup.com)

  Vic Swerts richtte Soudal op in 1966. Dit vlaggenschip in de bouwsector produceert en distribueert stopverf, polyurethaanschuim en lijmen voor de professionele gebruiker, de industrie en de consument. Jaarlijks ontwikkelt het bedrijf maar liefst 300 nieuwe producten, een treffende illustratie van zijn enorme innovatiedrang. Naast zijn hoofdkwartier in Turnhout, telt Soudal nog 5 exploitatiezetels in Vlaanderen en 62 vestigingen in het buitenland. Met 854 medewerkers in 2016 is het een van de belangrijkste werkgevers in de Kempen. Wereldwijd had Soudal toen 2.570 medewerkers in dienst. Samen zorgden ze voor ruim 629 miljoen omzet. Daarvan bedroeg het aandeel uit export 91%.