Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Camco Technologies: “We doen nog heel wat evangelisatiewerk”

ALLE SPOTS OP ONZE GENOMINEERDEN VOOR DE LEEUW VAN DE EXPORT 2021

Al voor het 20e jaar op rij zet FIT Vlaamse exportsuccessen in de kijker met de Leeuw van de Export. In deze jubileumeditie doet Camco Technologies een gooi naar de award in de categorie 'Bedrijven met 50 of meer medewerkers’. Wat maakt deze pionier in terminalautomatisatie uit Heverlee een te duchten kanshebber?

ID CAMCO TECHNOLOGIES (2020)

· Locatie: Heverlee

· Aantal medewerkers: 150 voltijdequivalenten (België)

· Omzet (2020): € 20.683.122 (€ 28.787.102 in 2019)

· Exportaandeel in de omzet (2020): 85%

· Aandeel niet-EU-landen in de export: 47%

· www.camco.be

Rotterdam als absolute topreferentie

Camco Technologies is gespecialiseerd in oplossingen voor containeridentificatie en -tracking. “Met twee havens zouden we in eigen land rap rond zijn”, lacht CEO Jan Bossens. “Dus zat export in de kiem van ons bedrijf. Zo beten we in 1999 de spits af met een project in Nederland en het VK, vervolgens haalden we een eerste grote tender binnen in Finland.

Weer wat later sloten we twee partnerships in de VS, wonnen we een aanbesteding in Londen en mochten we aan de slag in de Rotterdamse Maasvlakte. Hoewel dicht bij huis hebben die volautomatische megaterminals Camco Technologies pas echt op de wereldkaart gezet.”

Technologische koppositie behouden

“Containers komen in terminals aan via de weg, het spoor of containerschepen. In de beginjaren controleerden we elke container bij ieder overslagpunt manueel, vandaag automatiseren we dat hele proces met slimme camera’s”, vervolgt de CEO. “De pijlsnelle groei van containertrafiek maakt procesautomatisering onontbeerlijk om snel en foutloos te kunnen laden en lossen in de terminal. Naast de klassieke zeeterminals draaien we trouwens steeds meer business in de zogeheten intermodale of ‘droge’ terminals, waar containers switchen van transportmodus.”

“De kansen liggen voor het grijpen, op voorwaarde dat we qua technologische innovatie op het scherp van de snee blijven”, benadrukt de CEO. “Elke twee jaar moeten wij met innovatieve toepassingen op de proppen komen, want onze klanten rekenen ons af op de laatste snufjes. Concreet hebben we het dan over de nieuwste cameratechnologieën, technieken voor microlokalisatie, artificiële intelligentie enzovoort.”

China: veelbelovende maar lastige klant

Om zijn positie in een aantal logistieke hotspots te verstevigen opende het bedrijf kantoren in Long Beach in de VS, Dubai en – in volle coronacrisis – Shanghai. Jan Bossens: “China is big business op logistiek vlak, dus we kunnen er gewoon niet wegblijven. Maar het is en blijft een lastige markt om open te breken. Na een valse start met een lokale partner loopt het met ons eigen filiaal stukken beter.”

“Onze technologie verkoop je niet in een box, dat maakt onze activiteiten complex. Wij moeten onze installaties zelf ter plaatse opzetten en testen. Maar we moeten ook zelf de boer op om onze knowhow te demonstreren. Zeker in verre markten vraagt dat evangelisatiewerk. En vertrouwen winnen. Precies daarom is f2f-contact onontbeerlijk.”

Corona zet rem op activiteiten en omzet

Het coronajaar zette bijgevolg een zware domper op de feestvreugde. Jan Bossens: “Onze mensen konden een tijd lang het vliegtuig niet op en infrastructuurwerken liepen her en der vertraging op door stockbreuken. Lang verhaal kort: overal ter wereld staan nog 210 containers die wachten op installatie. Dat voelen we natuurlijk in de omzetcijfers.”

Maar eens deze vertraging is weggewerkt, ziet het team de toekomst rooskleurig in: “Wereldwijd maakt het spoor een forse inhaalbeweging, om zoveel mogelijk trucks van de autosnelwegen te halen. Binnen Europa zitten we qua terminalautomatisatie stilaan aan het plafond. Maar in Oost-Europa, Rusland en China liggen er dan weer tal van grootschalige projecten op de tekentafel. Om nog te zwijgen over al het onontgonnen potentieel op het Afrikaanse continent. Zonder werk zullen we niet meteen vallen in de komende jaren.”

Op woensdagavond 29 september reikt FIT de Leeuwen van de Export uit. Om welgekende redenen gaat de awardshow ook dit jaar virtueel door. Schrijf u in voor de livestream via www.leeuwvandeexport.be.

Ontdek de 6 genomineerden voor de Leeuw van de Export 2021.